Tuesday, December 28, 2010

Pentingkan Diri Sendirikah Aku?

Salam semua…saya amatlah stress dan letih hari ni. Berperang dengan emosi dan juga fizikal betul-betul membuatkan saya keletihan yang maha amat. Dan ketika ini saya sepatutnya berada di makmal untuk menjalankan eksperimen yang berkaitan dengan Scanning Electron Microscope (SEM) dan Energy-Dispersive Spectrometer (EDS). Tapi kenapa saya masih boleh menaip n3 ek..Seperti biasa la sesi makmal memang takkan bermula tepat pada masanya walaupun kami diminta untuk hadir TEPAT pada masanya. Sabar je la..Nak buat macammana kan…Dan sementara menunggu untuk kembali ke makmal, saya terasa untuk mencoretkan sesuatu di sini. Bukan pasal makmal tau..pasal benda lain..
Saya pun tak tahu bagaiman harus saya mulakan…Erm..baiklah..Saya bermula dengan perjanjian dengan seorang kawan. Biarlah saya namakan dia A. Saya dan A ni boleh dikatakan hampir semua kelas kami bersama termasuklah satu matapelajaran yang kami bakal ambil semester ni iaitu Seminar 2. Sedikit mengenai Seminar 2. Seminar 2 mempunyai 0.5 jam kredit. Untuk Seminar 2 ini kami diwajibkan untuk membuat kerja berkumpulan, iaitu 2-3 orang dalam satu kumpulan, dan kami akan diseliakan oleh seorang Advisor dan Topik pembentangan telahpun diberikan Kami hanya perlu pilih dan dapatkan tandatangan Advisor. Siapa cepat, dia yang akan dapat Advisor yang kiranya OK la kan..
Jadi, saya seperti biasa bersama A. A pula ada mengajak kawannya,D untuk bersama kami tanpa berbincang dahulu dengan saya dan saya pun sama. Saya pula mengajak kawan saya, C untuk bersama saya. Sehinggalah sekarang ini bila dan terbongkar, saya dan A mengambil keputusan untuk bersama pasangan masing-masing. Saya bersama C dan A bersama D. Detik ini, C berada di luar Negara bersama keluarganya dan akan pulang hujung minggu ni.. Jadi, semua urusan saya terpaksa uruskan seorang diri. Saya isi borang, jumpa advisor untuk dapatkan tandatangan dan akhir sekali berjumpa dengan Coordinator untuk serahkan borang, iaitu pada hari ini. Semalam hati saya terdetik untuk menghantar sms kepada C untuk update berita. Alangkah terkejutnya saya bila C membalas sms dengan menyatakan dia sebenarnya belum lagi mendaftar subject Seminar 2. Sedangkan hari ni semua borang diwajibkan hantar ke Coordinator. Takpelah.. Saya kira bila saya masukkan nama dia nanti lagi memudahkan dia untuk mendaftar subject ni.
Tetapi lain pula halnya.. Coordinator memang tak benarkan 2orang satu kumpulan. Maknanya, saya kena tambah lagi seorang untuk cukupkan 3 orang. Satu lagi masalah. Semua kawan saya sms termasuk A. Masalah A dan kawannya pula,mereka masih belum mendapatkan tajuk pembentangan serta tandatangan Advisor. Jadi, saya membuat keputusan untuk membuang A dan mengambil A dan D..Lalu saya hantar borang kepada Coordinator..
Pada pendapat kawan-kawan, saya ni boleh dikategorikan dalam manusia pentingkan diri sendiri ke?? Hal ini membuatkan saya resah memikarkan janji saya kepada C..


Thursday, December 23, 2010

Kembali

              Alhamdulillah...saya baru saja balik dari Ibadah Camp for Uniform Bodies ( SUKSIS, PALAPES dan Wataniah ) yang berlangdung di Kem Lambaian Danau, Jasin, Melaka...Ada masa nanti saya buat n3 khusus pasal Ibadah Camp ni ek...

              Semester baru dah pun bermula. Rasanya semester ni bakal membuatkan saya rileks dan juga sibuk. Kenapa?? sebab sehari cuma ada 2 kelas sahaja dan petangnya saya free. cuma hari yang ada Lab je la yang agak sibuk..Hari jumaat agak packed memandangkan seminar ni saya ambil lab 3 dan lab 5 serta Seminar 2...Belum lagi FYP kan..hehehe..Anyway, saya sedang mencari kerja sebenarnya.. Kawan2 ada yang boleh tolong tak???
ok lah...jumpa nanti ok...



Thursday, November 11, 2010

Sama-sama Renungkan

Salam buat kawan2 semua..Saya masih lagi dalam mode exam. Tinggal lagi 1 paper, Ceramic Material  pada 14hb ni. Doakan saya ye kawan-kawan.

Sebenarnya ada sesuatu yang ingin saya kongsikan disini. Satu perkara yang saya rasa amat perlu untuk kita renung-renungkan bersama. Begini..

8hb yang lepas, saya exam 2 paper. Pagi ( 9am to 12pm ) paper Calculus 4 ( Computational Methods and Statistics ) dan sesi petangnya (2.30pm-5.30pm) paper Material Characterization. Disebabkan saya akan exam pagi dan petang, so saya memang dah susun jadual belajar siap-siap. Memang banyak yang perlu saya hal, ingat dan faham. Dengan banyak kali ponteng kelasnya *alamak terkantoi sudaaa..* jadi memang banyak sangat topic yang saya perlu belajar. 

Dipendekkan cerita, saya tak dapat jawab soalan exam pada hari tersebut. Alangkah sedihnya hati..hanya TUHAN yang tahu. Siang malam saya bersengkang mata belajar, buat latihan dan cuba untuk memahami segala topic dalam subjek tersebut malangnya tiada satu pun yang keluar dalam exam. Jadi bagaimana saya jawab exam???Takkan saya nak tinggal kosong je kan…ikutkan rasa hati ingin saya keluar masa tu juga tapi saya belum lagi hilang kewarasan. Jadi say berteleku di meja. Sambil tarik nafas, saya cuba tenangkan diri..saya banyakkan selawat serta zikir munajat. Alhamdulillah..sedikit demi sedikit saya peroleh idea untuk saya jawab soalan exam (tapi bukan berdasarkan apa yang saya baca). Dan saya Berjaya menyelesaikan semua soalan dengan ‘ikut suka hati’ saya.
Setelah berakhirnya sesi menjawab soalan, maka saya pulang ke bilik. Memang penat sangat-sangat. Tak sabar nak sampai bilik..Saya nak tidur..huhuhu..Lepas je maghrib, saya terus tidur sekejap. Saya kunci jam dalam pukul 12pagi.. Nak solat Isyak dan sambung study malam.
Dalm tidur saya yang tak berapa lama tu, saya didatangi satu mimpi@alamat yang lebih kurang begini bunyinya,
“ Jangan belajar hanya untuk menjawab soalan peperiksaan, nanti ilmunya kan hilang sebaik sahaja tamatnya ujian..Belajarlah kerana inginkan ilmu tersut supaya ilmu yang diperolehi akan lebih diberkati dan boleh digunakan pada masa yang akan datang.”

Saya terus tersentak dan tersedar dari tidur..Jadi sebagaimana yang terjadi dalam mimpi, saya cuba untuk belajar untuk mendapatkan ilmu, bukan untuk jawab exam semata-mata. Jadi, saya seru kepada kawan-kawan sekalian, bersamalah kita perbetulkan kembali niat asal kita untuk belajar..
Wallahu’llam..

Tuesday, November 2, 2010

::Final Exam Mode::

Final exam dah mula...

6/11-Powder Metallurgy.
8/11- Calculus and Material Characterization.
11/11- Polymeric Materials.
14/11- Ceramic Materials
Good Luck to myself and for those who will sit for the examination..

Rabbana najjihna fil imtihan bittafawwuqaq..
Allahummaj'alna minanna jihin wal faizin...fiddunya wal akhirah..



Sunday, October 31, 2010

The Red Warrior tetap juara

30.10.2010..
Tarikh yang paling bermakna dan manis bagi Skuad Kelantan, The Red Warrior apabila berjaya menjulang Piala Malaysia buat kali pertama. Tahniah buat skuad The Red Warror. 
Memang agak terkilan kerana tak dapat ke stadium. Masih belum rezeki saya untuk ke Stadium Bukit Jalil bagi menyaksikan perlawanan akhir antara Kelantan dan Negeri Sembilan walaupun dah dapat tiket.. InsyaALLAH tahun depan, MAKE SURE skuad The Red Warrior ke final lagi sekali dan saya akan ke sana lagi. hehe..
Meskipun tak ke stadium, saya tak melepaskan peluang untuk menonton perlawanan tersebut di kaca televisyen di cafe Salahuddin malam tadi bersama kawan-kawan yang lain. Majoritinya orang lelaki tapi...ada aku kesah??? Malu tolak tepi..Bukan tak pakai baju pun kan..Sokongan tetap diberikan kepada skuad Kelantan. Alhamdulillah..ianya tak mengecewakan..
Tapi....yang mengecewakan saya tatkala melihat penyokong Skuad Kelantan melempar mercun dan botol air. Bergelimpangan botol air dalam stadium. Agak memalukan sebenarnya. Tak perlu rasanya terlalu fanatik sehinggakan menampakkan kebodohan serta ke'darat'an orang Kelantan. 
Apapun, tahniah sekali lagi buat skuad The Red Warrior atas kemenangan kalian malam tadi. Jangan lupa lakukan solat sunat syukur...

p/s :
1. Jangan lupa buat sujud syukur ya skuad The Red Warrior.
2. Dengar ceritanya ada anjing pengesan tapi mercun masih boleh lolos. kenapa ek...anjing selesema kot.Hehehe...




Thursday, October 28, 2010

Bila Malas dan Bila Rajin

Salam buat semua...
Sejak semalam, bermulah Revision Period. Maka, tiada lagi kelas yang perlu dihadiri. Yahoo...Memang saya akui, semester ni merupakan semester yang paling malas untuk saya ke kelas. Tak tahu la kenapa.. Mungkin jugak kerana perasaan rendah diri yang ada dalam diri ni kot..Ditambah lagi dengan kesunyian lagi..Memang rumit untuk diluahkan. But..life must go on...kalau saya asyik fikirkan orang lain pun, tak guna kan?? Belum tentu mereka semua fikirkan saya sebagaimana saya fikirkan tentang meraka..kan?kan?kan? Ish..tak baik betul la saya ni.. Tapi, itulah yang saya rasakan.. Semakin lama saya rasakan saya semakin tak diperlukan. Ish...cukup..cukup..cukup..Bukan itu yang saya nak cakap..

Berbalik kepada topik n3 di atas...
 Bila keMALASan yang melanda, saya tak turun pergi cafe beli makanan untuk makan tengahari pun. Lapar yang teramat sangat perut ni tapi disebabkan malas, saya bancuh air je dulu untuk alas perut. Sambil itu, saya tinjau-tinjau di "dapur" tengok apa yang ada yang boleh dimasak memandangkan beras masih ada. Apa yang saya temui adalah bawang besar, ubi kentang, kiub pati ayam maggi, dan telur. Saya terfikirkan sup kentang yang cincai2 je la kan. So, iniilah jadinya...



TADAA......

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Jadi la kan??? dah malas sangat..sape suruh..saya makan bersama nasi yang masih panas.



Bila keRAJINan melanda pula...
Lepas je makan tadi, saya seperti biasa, angkut semua periuk belanga ( macam banyak la plak kan ) ke sinki. Terpandang la pula baldi hijau ( Zimah punya yang diwakafkan ) yang dipenuhi pakaian saya yang berendam air sabun. Saya baru teringat. Dah 2 hari saya rendam pakaian ni. Terus saya basuh pakaian tersebut. Selesai la sudah bab pakaian.
Bila masuk ke bilik, terasa nak mengemas la pulak.. Kemudiannya, saya kemas la bilik yang memang cam tongkang pecah ini. Saya susun fail2, sapu bilik dan mop lantai.. Sesudah itu, saya bancuh nescafe dan terus capai nota dan study..La La La....

Tuesday, October 26, 2010

Derma Darah

Baru-baru ni saya berkesempatan lagi untuk menderma darah buat kali ke-5. Alhamdulillah...Sebelum ni, saya tak rasa sangat kemeriahan menderma darah. Macam biasa je, sampai ke tempat derma darah isi form, then melalui procedure yang lain seperti check zat besi, timbang berat badan dan sebagainya. Tapi kali ni saya merasakan kemeriahannya bila mana yang datang menderma darah memang ramai sangat-sangat sampaikan sanggup beratur sampai 1jam.











Kali ni saya menderma darah bertemankan seorang sahabat, iaitu Armiza yang begitu bersemangat untuk turut sama menderma darah. Tapi sayangnya, berat badan yang tak mencukupi menghalang niatnya yang suci murni itu.( Lain kali makan lagi banyak-banyak sebelum pergi menderma..OK ). So, dia menjadi peneman saya sepanjang saya menderma darah.Dan kerjanya menangkap pic2 ni la... Thanx ya Miza..



Dan tidak seperti tahun-tahun sebelum ni saya akan penat dan pening selepas menderma darah, kali ni saya agak berkemampuan. Hehe.. selepas rehat dalam lebih kurang 10minit, saya terus menuju ke kelas. Tapi yang tak bestnya, petang tu saya kembali pening dan mual. Hailoh....

Namun, sekarang saya dah kembali OK.. Tunggu lagi 3 bulan lagi untuk kembali derma darah..:)

p/s : saya berdarah O. Makanya saya adalah seorang yang pemurah.kan?kan?kan??


Sunday, October 24, 2010

Nasi Air a.k.a Bubur Nasi



Tiba-tiba aku rindukan masakan My Ma yang paling best ini. Orang Kelantan Panggil Nasi Air. Dan biarlah aku bahasakan ia Nasi Air juga. Sekali pandang, macam biasa je kan...takde apa yang menarik pun kan??? Jangan pandang sebelah mata tau...Actually setiap tahun @ event yang penting je, mesti la Nasi Air ni la yang menjadi special request semua orang. Hehe..

Antara bahan-bahan yang terkandung dalam My Mom Nasi Air ni adalah:
  • sup ayam ( wajib la kan )
  • nasi bubur..( kalau tak de ni tak jadi la Nasi Air kan )
  • kangkung masak taucu.
  • ikan masin goreng (dihancur-lumatkan..hehehe)
  • ikan bilis goreng
  • minyk bawang putih.
  • telur masin 
  • bawang goreng
  • daun sup n daun bawang
  • isi ayam
 p/s: really miss Nasi Air Ma...


Sunday, October 17, 2010

Maafkan ku Sahabat.

video



Sunday, October 10, 2010

Apa Khabarmu??

Selama kami bersama, banyak suka duka yang kami kongsi..Rahsiaku rahsiamu jua..Namun, sejak kau pergi meninggalkanku, tiada berita langsung yang kau kirimkan buat kami di sini. Sms tak berbalas..call tak berangkat. Dan hati aku berdetik. Kenapa?? Adakah kau kini dalam kesusahan..Aku cuba berfikiran positif dan berbaik sangka terhadapmu sahabat..Bagi aku, kau sibuk menyesuaikan diari di tempat baru. Walaupun sekarang aku masih tertanya-tanya. Adakah aku yang bersalah melepaskan kau pergi walaupun ketika itu hatiku menegah. Aku rasakan kau kini berada dalam kesusahan dan sesuatu telah berlaku yang menyebabkan kau menghindari dari kami..

Dan sahabat, biarlah aku luahkan di sini. Aku dah tahu kau sebenarnya pernah 'datang'. Betapa luluhnya hati aku bila dapat tahu hal ini. Semestinya kau tahu siapa yang membocorkan rahsia ini. Jangan kau marahkan dia. Bagi aku dia tak bersalah. Seperti yang kau tahu dan kau pernah beritahu dia kenapa kau nak rahsiakan hal ini dari aku, memang aku sedih..Terlampau sedih wahai sahabat. Aku menangis mengenangkan sikap kau yang banyak berahsia. Sampai sekarang sahabat, aku nantikan kedatangan kau. Setiap hari aku tunggu detik pertemuan kita. Namun apakan daya, kau dah tak sudi bertemu kami. Setiap apa alasan yang kau berikan langsung kami tak percaya. Kau kata kau sibuk, tiada masa untuk kami sedangkan untuk orang lain, sempat pula kau bertanya khabar. KENAPA???

Ya sahabat, aku tahu terlampau banyak perkara yang kau rahsiakan dari aku semenjak ketiadaan engkau. Jangan kau ingat bila kau tiada di sini kau akan lupus dari ingatan kami. Sanggupkah kau melihat kami menitiskan air mata kerana kesal dengan sikapmu..

Kami menunggu khabarmu sahabat...


The Rest of My Life

video
 
Beberapa hari ni lagu ini yang berkumandang dalam bilik saya..maybe my roommate dah menyampah kot..sabar la ek sementara mood saya untuk lagu ini berakhir....hehehe...enjoy it...
 

 
I praise Allah for sending me you my love
You're finally home
It's you're here for me
And I’m here for you
Now let me let you know
You've opened my heart

I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
Oh.. and there's a couple of words I wanna say

For the rest of my life I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
'til the end of my time I'll be loving you
loving you
For the rest of my life through days and nights
I thank Allah for opening my eyes
Now and forever I
I'll be there for you
I know it deep in my heart

I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife hubby and my friend and my strengths
And I pray we're together in Jannah

Finally now I found myself I feel so strong
'cause everything was changed when you came along
Oh.. and there's a couple of words I wanna say

For the rest of my life I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
'til the end of my time I'll be loving you
loving you
For the rest of my life through days and nights
I thank Allah for opening my eyes
Now and forever I
I'll be there for you
I know it deep in my heart

And now that you're here in front of me
I strongly feel love
And I have no doubt and I sing it loud
That I will love you eternally

For the rest of my life I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
'til the end of my time I'll be loving you
loving you
For the rest of my life through days and nights
I thank Allah for opening my eyes
Now and forever I
I'll be there for you
I know it deep in my heart
 


Friday, October 8, 2010

Jemput Datang